Op weg naar het Brandspuithuis: 2001

De Werkgroep Wereldwinkel zoekt in 2001 een nieuwe coördinator. Evie Mevissen reageert positief op een verzoek om per begin augustus 2002 als coördinator op te treden en zich langzaam in te werken. Langzaam is het niet geworden. Het was voor haar een vliegende start met veel onderhandelings- en schrijfwerk. In de tussenliggende periode treden Tonny van Eekelen en Gerda Emke op als interim-coördinator. Josje Menke en Godelief Hofman coördineren respectievelijk de inroostering van de Wereldwinkeliers en de inkoop.

Al in augustus 1999 zijn er voor een definitieve locatie van de Wereldwinkel een concept-financiering en – bedrijfsplan gemaakt. Het overleg met de gemeente is in volle gang. Duidelijk is dat ook hier voor de start van de winkel een financiële ondersteuning noodzakelijk is. De professionalisering die intussen ook in de Breukelse winkel goed op dreef is, wordt vergroot door de zg. ‘landelijke transformatie’ van alle Wereldwinkels. Een geheel professionele inrichting met huiskleuren en geautomatiseerde kassa gaan voorschrift worden.

De Wereldwinkel vertrekt per december 2002 uit de bibliotheek en krijgt van de Winkeliersvereniging Winkelcentrum Noord toestemming om elke vrijdag en zaterdag een mobiele winkel neer te zetten. Een fraaie mobiele kraam is ontworpen door Geert Valewink en ingenieus gemaakt door Michael Schrijvers, geassisteerd door Wim Ladiges. De kraam en de voorraad kunnen gestald worden in de opslagruimte van Bert Tieland (BloemIdee), net om de hoek dus.

Dan komt eind december 2002 het blijde bericht dat Het Brandspuithuis vrij komt en voor de Wereldwinkel beschikbaar komt. Het bestuur van de Werkgroep maakt in sneltempo het onderneming- en financieringsplan en richt aan de gemeente een aanvraag tot bestemmingswijziging van het Brandspuithuis en een verzoek voor inrichtingssubsidie en huurgarantie voor vijf jaar. Na deze periode moet de Wereldwinkel bewezen hebben bestaansrecht te hebben. De Werkgroep Wereldwinkel transformeert zelf ook in de Stichting Wereldwinkel Breukelen op 13 februari 2003. Het eerste bestuur bestaat uit Evie Mevissen,Tonny van Eekelen, Dini Gieteling, Ada Bomers, Rita van Schoonhoven, Coby Wisse.

Eind maart 2003 kende de gemeente de subsidie toe en was de bestemmingswijziging aanvaard. Per 1 april begon de inrichting van de huidige winkel.